Kanelbullar

Det behövs lite socker i degen för att degen ska jäsa, men sockret försvinner under jäsningen.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 0.5 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 dl sötströ
  • 2 tsk kardemumma
  • vetemjöl ca 13 dl

Fyllning:

250 g kesella 10
1 dl sötströ
1 msk kanel
1 st äpple

Pensling:

ägg
mandelspån

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken, och värm till 37°. Häll degspadet över jästen, och rör tills jästen lösts upp.

2
Tillsätt salt, socker (försvinner vid jäsningen), sötströ, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt, 40 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta.

4
Fyllning: Bred kesella på degen. Strö över sötströ och kanel. Skala och riv äpplet. Krama ur vätskan och strö rivet över degen.

5
Rulla ihop degen från långsidan och skär i bitar. Ställ bitarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta, 30 minuter.

6
Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Scroll to Top