Du behöver
- 50 g jäst
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 0.5 tsk salt
- 1 msk strösocker
- 1 dl sötströ
- 2 tsk kardemumma
- vetemjöl ca 13 dl
Fyllning:
250 g kesella 10
1 dl sötströ
1 msk kanel
1 st äpple
Pensling:
ägg
mandelspån
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken, och värm till 37°. Häll degspadet över jästen, och rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt salt, socker (försvinner vid jäsningen), sötströ, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt, 40 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta.
4
Fyllning: Bred kesella på degen. Strö över sötströ och kanel. Skala och riv äpplet. Krama ur vätskan och strö rivet över degen.
5
Rulla ihop degen från långsidan och skär i bitar. Ställ bitarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta, 30 minuter.
6
Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.