Du behöver
- 50 g jäst
- 2.5 dl mjölk
- 0.5 tsk salt
- 1.5 dl strösocker
- 3 st ägg
- 300 g smör
- 14 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g smör
1.5 dl strösocker
2 msk kanel
3 st äpple
Pensling:
ägg
Ugn: 200°
Gör så här
Smula jästen i en degskål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, rumsvarmt smör i bitar och mjöl. Arbeta degen väl i maskin tills den är smidig. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.
Fyllning: Rör ihop smör, socker och kanel.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre bitar. Kavla ut varje del till en platta 50×25 cm. Bred på fyllning. Skölj och riv äpplena. Strö över rivet äpple och rulla ihop från långsidan.
Lägg kransarna med skarven ner på plåtar med bakplåtspapper. Skär snitt med vass kniv och låt kransarna jäsa övertäckta i 45 minuter.
Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö på socker blandat med kanel. Grädda i ca 30 minuter.
Kanel och äpplen i fyllningen sätter smak och gör kransen saftig.