RECEPT FRÅN HJ

Kanel- och kardemummabullar

Gör bullarna hälsosammare genom att välja vegetabiliska fetter såväl i degen som i fyllningen. Istället för pärlsocker toppas bullarna med flagad mandel eller hackade nötter.

Av . Foto: ULRIKA EKBLOM

Okänd
35 stycken

Du behöver

    Deg

  • 1 pkt jäst för söta degar 50 g
  • 2 dl lättmjölk
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 krm salt
  • 1.5 dl solrosolja
  • ägg
  • 2 dl fullkornsvetemjöl kan bytas ut mot vetemjöl
  • 8 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 150 g rumstempererat fast växtbaserat matfett 70–80 % fett
  • 0.5 dl strösocker
  • 2 msk kanel
  • 1 msk malen kardemumma
  • Dekoration

  • 1 st ägg
  • 50 g flagad mandel
  • Ugn: 225° (200° varmluft)

Gör så här

1

Deg: Smula jästen i en bunke, helst till en hushållsassistent. Värm mjölken till 37° och häll över och rör tills jästen löses upp.

2

Blanda i socker, kardemumma och salt, häll i oljan samt ägget. Tillsätt mjölet, lite i taget, men spar ½ dl till utbakningen.

3

Kör till en elastisk deg, cirka 5–10 minuter i assistent eller cirka 10 minuter för hand. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken med en bakduk över. Det tar cirka 1 timme.

4

Fyllning: Rör ihop alla ingredienser till fyllningen och låt stå i rumstemperatur.

5

Stjälp upp degen på mjölat underlag och knåda den smidig. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta, cirka 30 x 40 cm.

6

Bred på fyllningen och rulla ihop varje platta till en rulle. Skär i 35 skivor sammanlagt och lägg direkt på bakpappersklädda plåtar eller i bullformar på plåtar.

7

Låt dem jäsa under bakduk cirka 30–40 minuter.

8

Dekoration: Vispa upp ägget, pensla bullarna och strö över flagad mandel.

9

Grädda cirka 8–10 minuter mitt i ugnen.


Recept