Kanel- och kardemummabullar

Gör bullarna hälsosammare genom att välja vegetabiliska fetter såväl i degen som i fyllningen. Istället för pärlsocker toppas bullarna med flagad mandel eller hackade nötter.

Du behöver

Deg

1 pkt jäst för söta degar 50 g
2 dl lättmjölk
1 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
1 krm salt
1.5 dl solrosolja
ägg
2 dl fullkornsvetemjöl kan bytas ut mot vetemjöl
8 dl vetemjöl
Fyllning
150 g rumstempererat fast växtbaserat matfett 70–80 % fett
0.5 dl strösocker
2 msk kanel
1 msk malen kardemumma

Dekoration

1 st ägg
50 g flagad mandel

Ugn: 225° (200° varmluft)

Gör så här

1

Deg: Smula jästen i en bunke, helst till en hushållsassistent. Värm mjölken till 37° och häll över och rör tills jästen löses upp.

2

Blanda i socker, kardemumma och salt, häll i oljan samt ägget. Tillsätt mjölet, lite i taget, men spar ½ dl till utbakningen.

3

Kör till en elastisk deg, cirka 5–10 minuter i assistent eller cirka 10 minuter för hand. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken med en bakduk över. Det tar cirka 1 timme.

4

Fyllning: Rör ihop alla ingredienser till fyllningen och låt stå i rumstemperatur.

5

Stjälp upp degen på mjölat underlag och knåda den smidig. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta, cirka 30 x 40 cm.

6

Bred på fyllningen och rulla ihop varje platta till en rulle. Skär i 35 skivor sammanlagt och lägg direkt på bakpappersklädda plåtar eller i bullformar på plåtar.

7

Låt dem jäsa under bakduk cirka 30–40 minuter.

8

Dekoration: Vispa upp ägget, pensla bullarna och strö över flagad mandel.

9

Grädda cirka 8–10 minuter mitt i ugnen.

Scroll to Top