Kalvsylta

Du behöver 2 kg kalvbog 1 tsk salt 0.5 st purjolök 1 bitar rotselleri 2 st morötter 5 st kryddpepparkorn 10 st vitpepparkorn 2 st...

Du behöver

  • 2 kg kalvbog
  • 1 tsk salt
  • 0.5 st purjolök
  • 1 bitar rotselleri
  • 2 st morötter
  • 5 st kryddpepparkorn
  • 10 st vitpepparkorn
  • 2 st lagerblad
  • 1 st timjan kvist
  • 1 st persilja kvist

Till syltorna:

0.5 dl kalvfond
salt
vitpeppar
svartpeppar
ingefära
8 st gelatinblad

Det här behövs till ca 2 syltor:

Gör så här

1
Skölj köttet och lägg det i kokande vatten i en stor gryta. Vattnet ska täcka köttet. Koka upp och skumma ytan. Salta försiktigt eftersom buljongen ska koka ihop i ett senare skede.

2
Tillsätt purjolök, selleri, morötterna i bitar, pepparkorn, lagerblad, timjan och persilja. Låt köttet sjuda sakta under lock tills köttet är mört. Känn efter med en provsticka, som lätt ska gå genom köttet. Låt svalna.

3
Ta upp köttet ur buljongen. Sila över buljongen i en rengjord gryta och låt den koka ihop till drygt hälften.

4
Bena ur köttet och mal det på köttkvarn. Mät upp köttet i ett litermått och lägg i en gryta. Mät upp drygt samma mängd buljong och häll över köttet. Låt det koka upp. Smaksätt syltorna med fond, salt, vit- och svartpeppar och ingefära.

5
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur dem och låt dem smälta i den heta buljongen. Smaka av. Det ska nästan vara för mycket kryddat för att syltorna ska smaka bra när de kallnat.

6
Ös upp kött och buljong i vattensköljda formar och låt dem svalna. Ställ dem sedan stå i kylen för att kallna.


Kommentar:
Syltorna går bra att frysa, men bör tinas och kokas upp igen och sedan stelna på nytt, för att de inte ska bli vattniga.

Scroll to Top