RECEPT FRÅN
Kalvsylta
Foto: Karin Mönefors
Okänd
0 portioner
Du behöver
- 2 kg kalvbog
- 1 tsk salt
- 0.5 st purjolök
- 1 bitar rotselleri
- 2 st morötter
- 5 st kryddpepparkorn
- 10 st vitpepparkorn
- 2 st lagerblad
- 1 st timjan kvist
- 1 st persilja kvist
- 0.5 dl kalvfond
- salt
- vitpeppar
- svartpeppar
- ingefära
- 8 st gelatinblad
Till syltorna:
Det här behövs till ca 2 syltor:
Gör så här
1
Skölj köttet och lägg det i kokande vatten i en stor gryta. Vattnet ska täcka köttet. Koka upp och skumma ytan. Salta försiktigt eftersom buljongen ska koka ihop i ett senare skede.
2
Tillsätt purjolök, selleri, morötterna i bitar, pepparkorn, lagerblad, timjan och persilja. Låt köttet sjuda sakta under lock tills köttet är mört. Känn efter med en provsticka, som lätt ska gå genom köttet. Låt svalna.
3
Ta upp köttet ur buljongen. Sila över buljongen i en rengjord gryta och låt den koka ihop till drygt hälften.
4
Bena ur köttet och mal det på köttkvarn. Mät upp köttet i ett litermått och lägg i en gryta. Mät upp drygt samma mängd buljong och häll över köttet. Låt det koka upp. Smaksätt syltorna med fond, salt, vit- och svartpeppar och ingefära.
5
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur dem och låt dem smälta i den heta buljongen. Smaka av. Det ska nästan vara för mycket kryddat för att syltorna ska smaka bra när de kallnat.
6
Ös upp kött och buljong i vattensköljda formar och låt dem svalna. Ställ dem sedan stå i kylen för att kallna.
Kommentar:
Syltorna går bra att frysa, men bör tinas och kokas upp igen och sedan stelna på nytt, för att de inte ska bli vattniga.
Syltorna går bra att frysa, men bör tinas och kokas upp igen och sedan stelna på nytt, för att de inte ska bli vattniga.