RECEPT FRÅN HJ

Kalljästa mandelbullar med glasyr

Foto: Thomas Carlén

Okänd
20 stycken

Du behöver

  • 7.5 dl vetemjöl
  • 0.5 dl strösocker
  • 150 g smör rumstempererat
  • 25 g jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk
  • Fyllning:

  • 100 g mandelmassa
  • 0.5 dl sötmandel
  • Pensling:

  • 1 st ägg
  • Glasyr:

  • 1 dl florsocker
  • 2 tsk citron pressad saft
  • Ugn: 225º

Gör så här

1
Lägg vetemjöl, socker, smör och smulad jäst i beredningsskålen till matberedaren, med plastkniven monterad. Kör det till en smulig massa. Tillsätt den kalla mjölken och arbeta samman till en deg.
2
Kör mandelmassa och mandel i mixer till smulor.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel. Strö fyllningen över degen. Vik in långsidorna mot mitten, platta till och kavla lätt.
4
Skär degen i två centimeter breda remsor. Skär ett snitt i varje remsa nästan ända upp i fästet. Snurra remsorna åt var sitt håll och forma samman dem till en knut. Fäst ändarna undertill. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa 1 timme i rumstemperatur eller i kylskåp över natten.
5
Pensla bullarna två gånger med uppvispat ägg, då blir de riktigt blanka. Grädda dem mitt i ugnen, ca 10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
6
Rör ihop glasyren och glasera bullarna före serveringen.

Recept