Kalkonpaj med brysselkål och gorgonzola

Du behöver Pajdeg: 2 3/4 dl vetemjöl 2 msk nyponskal malda, torkade 125 g smör 2 msk vatten Fyllning: 150 g brysselkål 1 st gul...

Du behöver

Pajdeg:

2 3/4 dl vetemjöl
2 msk nyponskal malda, torkade
125 g smör
2 msk vatten

Fyllning:

150 g brysselkål
1 st gul lök
1 st äpple
2 msk smör
10 st katrinplommon

Äggstanning:

3 st ägg
2 msk portvin
2 dl matlagningsgrädde
salt peppar
1 tsk timjan repad
130 g gorgonzolaost

Garnera med:

tomat
200 g kalkonbröst rökt
färsk timjan

Ugn: 225°

Gör så här

1
Pajdeg: Lägg mjöl, nyponskal, smöret i bitar i skålen till matberedaren och mixa till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör tills det bildas en degboll. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i minst 30 minuter. Nagga degen med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen, ca 10 minuter.

2
Fyllning: Ansa och dela brysselkålen. Skala, dela och skiva löken. Kärna ur och tärna äpplet. Fräs brysselkål, lök och äpple i stekpanna med smör, ca 3 minuter. Dela katrinplommonen och blanda ner i fyllningen. Fördela i pajskalet.

3
Äggstanning: Vispa samman ägg, portvin, grädde, salt, peppar och timjan och häll över fyllningen. Bryt bitar av gorgonzolan och fördela ovanpå pajen. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter.

4
Garnering: När pajen svalnat något garnera med en snittad tomat i mitten, rullar av rökt kalkonbröst runt kanterna och klippt timjan.

Scroll to Top