RECEPT FRÅN HJ

Kåldolmar deluxe

Kåldolmar med savojkål och både färs och svamp i fyllningen.

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 1 st huvud savojkål
  • 100 g champinjoner
  • 0.5 st gul lök
  • 400 g blandfärs
  • 2 msk smör 1 + 1 msk smör
  • 1 dl kokt ris
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 st ägg
  • salt och peppar
  • 2 msk ljus sirap
  • Sås

  • 2 dl sky
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk kinesisk soja
  • ev 1 msk majsstärkelse
  • Garnera med

  • persilja
  • Servera med

  • rårörda lingon
  • kokt potatis
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Lossa kålbladen från kålhuvudet och lägg ner dem i kokande vatten. Koka i 5 minuter. Ta upp bladen och låt dem rinna av. Skär bort den grova mittnerven.

2

Hacka champinjoner och lök. Fräs i smör tills vätskan kokat in. Blanda färsen med fräset, ris, senap, grädde och ägg. Krydda med salt och peppar. Färsen ska vara ganska lös.

3

Lägg en klick färs på varje blad och rulla ihop till dolmar. Bryn dolmarna i omgångar i smör i en stekpanna. Lägg över i en form. Koka ur stekpannan med lite vatten mellan stekningarna. Häll skyn i formen.

4

Ringla över sirap och tillaga klart i ugnen i ca 30 minuter.

5

Häll av skyn och koka upp den med grädde. Tillsätt soja. Smaka av med salt och peppar. Red ev med majsstärkelse.

6

Strö över persilja och servera med lingon och kokt potatis.


Recept