RECEPT FRÅN HJ

Kalasgod fiskpaté

Laga en riktigt god fiskpaté, fylld mad rökt lax, när du vill bjuda festligt och väl förberett. Patén kan du göra en till två dagar i förväg och förvara i kylen. Bara den goda romsåsen bör blandas samman strax före serveringen.

Foto: Thomas Carlén

Okänd
0 Ingen enhet / tomt

Du behöver

    Det här behövs till 6-8 port:

  • 600 g fiskfilé kolja och lax
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar nymald
  • 0.5 krm kajennpeppar
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 st ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • Fyllning:

  • 100 g kallrökt lax strimlad
  • 2 msk dill hackad
  • Romssås:

  • 1 dl lättmajonnäs
  • 3 dl gräddfil
  • 2 msk löjrom eller sikrom
  • 0.5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar nymald
  • Dekoration:

  • 1.5 dl kräftstjärtar
  • dill
  • rucolasallat
  • Ugn: 175º

Gör så här

1

Lägg fisken i bitar i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt salt, vitpeppar, kajennpeppar, potatismjöl och ägg. Tillsätt grädden i en jämn stråle genom matarröret. Kör till en jämn smet som håller samman.

2

Lägg bakplåtspapper i botten på en 1 1/2 liters avlång bakform. Smörj formen med smält smör. Bred ut hälften av smeten i formen. Strö över hälften av dillen. Lägg rökt lax i en sträng i mitten på formen. Strö över resten av dillen.

3

Bred resten av smeten ovanpå och släta till ytan. Täck formen med bakplåtspapper. Ställ formen i en långpanna. Fyll på med vatten i långpannan och grädda fiskpatén i cirka 50 minuter. Ta bort bakplåtspapperet de sista 5 minuterna.

4

Blanda samman lättmajonnäs och gräddfil. Tillsätt löjrom, salt och peppar. Smaka av såsen. Ställ den kallt till serveringen. Dekorera patén med kräftstjärtar, dill och rucolasallat. Servera patén med limeklyftor, romsås, sallad och kokt potatis.


Recept