Jultårta med pepparkakor

En härlig jultårta med pepparkaksbottnar och lingonfyllning.

Du behöver

  • 75 g smör
  • 6 st ägg
  • 4 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 2 msk pepparkakskryddor
  • 1 dl filmjölk

Fyllning

2.5 dl vispgrädde
1 dl karamelliserad mjölk
2 dl lingonsylt

Frosting

400 g färskost
1 dl vispgrädde
1 dl florsocker
25 g smör

Garnering

små pepparkakor
lingon och lingonris

Ugn: 175°

Gör så här

1

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor och sikta ner i smeten. Tillsätt smält smör och filmjölk och blanda till en slät smet.

2

Smörj en form, 24 cm i diameter, med löstagbar botten och kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 50 minuter. Låt kallna.

3

Dela kakan i tre bottnar. Vispa grädden och blanda med karamelliserad mjölk och lingonsylt. Lägg samman bottnarna med lingongrädden.

4

Vispa färskost, grädde, florsocker och smör till en jämn kräm. Bred den tunt runt om och ovanpå tårtan. Garnera med pepparkakor, lingon och lingonris.

Scroll to Top