Du behöver
- 2 dl socker
- 1 dl farinsocker
- 1 dl sirap
- 200 g smör
- 1.5 dl mellangrädde
- 2 msk konjak
- 1 msk kanel
- 1 msk ingefära
- 1 tsk kryddnejlikor
- 2 tsk pomeransskal malda
- 1.5 tsk bikarbonat
- vetemjöl ca 12 dl
Ugn:
Kristyr
4 dl florsocker
1 st äggvita
ättikssprit några droppar
Gör så här
1
Lägg socker, farinsocker, sirap och smör i en kastrull. Värm tills allt har smält. Låt det svalna lite.
2
Blanda samman alla kryddorna och rör ner det i smeten tillsammans med grädden och konjaken. Rör om.
3
Blanda samman bikarbonaten med lite av mjölet och rör ner det i smeten. Arbeta in det mesta av vetemjölet, men spara lite till utbakningen. Låt degen stå kallt över natten.
4
Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord och ta ut kakor efter mått. Lägg dem på bakpappersklädd plåt.
5
Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter eller tills kakorna har fått fin färg. Förvaras torrt.
6
Rör ihop ingredienserna till kristyren. Rör den slät.
7
Gör en strut av smörgåspapper och spritsa kristyren på pepparkakorna.