RECEPT FRÅN HJ

Julbrûlée med smak av apelsin

Det låter krångligt men är faktiskt enklare att du tror. Tänk bara på att vispa äggulorna i en bunke för sig innan du blandar med resten.

Av . Foto: Eva-Lisa Svensson

Okänd
6 portioner

Du behöver

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk 3
  • 1 dl strösocker
  • 6 st äggulor
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 st apelsin gärna ekologisk
  • strösocker
  • Servera med:

  • hallon
  • vispgrädde ev
  • Ugn: 125°/grill 275°

Gör så här

1
Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull, och koka upp. Rör om lite då och då så att det inte bränner vid.
2
Vispa upp äggulorna i en bunke. Häll gräddmjölken över äggen under kraftig vispning. Tillsätt vaniljsocker och apelsinskal.
3
Fördela smeten i 6 portionsformar. Grädda i nedre delen av ugnen på 125º, ca 1 timme. Smeten är lite lös i mitten men stelnar när den kallnat. Låt svalna. Förvara i kylen, gärna till nästa dag.
4
Sätt ugnen 275° grill. Strö ett tunt lager strösocker över puddingarna. "Grilla" dem i ugnen någon minut tills sockret smält och fått färg. När sockret smält och blivit ett glasklart lock är det färdigt. Garnera med hallon och ev vispad grädde.

Recept