Julbröd med porter

Kalljästa bröd som får spännande smak av porter, malt, apelsin och juliga kryddor. Passar perfekt till skinkmackan, men också till julosten och dopp i grytan.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 1 msk salt
  • 1 dl malt av korn eller mörk sirap
  • 33 cl porter eller mörkt julöl
  • 2 dl kallt vatten
  • 2 dl rapsolja
  • 2 tsk apelsinskal rivet
  • 1 msk fänkålsfrön stötta
  • 0.5 tsk nejlika mald
  • 1 tsk ingefära mald
  • 1 l rågsikt
  • 5 dl vetemjöl 4-6 dl
  • 2 dl russin

Garnera med:

russin
kaffe kallt

Ugn: 200°

2 bröd

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt salt, malt och porter och låt stå 5 minuter. Arbeta in vatten, olja, apelsinskal, kryddor och rågsikt. Arbeta sist in vetemjöl och russin arbeta till en deg.

2
Smörj en stor bunke invändigt med rapsolja och lägg i degen. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i kylen ca 12 timmar.

3
Vicka upp och knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i två bitar och forma bitarna till runda bröd, men ta först undan lite deg för garnering, ca 150 g per bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.

4
Dela varje garneringsbit i sex delar. Forma fem av dem till längder och rulla in ändarna åt varsitt håll så att längderna blir S-formade, som lussekatter. Tryck försiktigt fast dem runt om på bröden. Kavla ut den sista biten och ta ut en stjärna med pepparkaksmått. Tryck fast stjärnan i mitten.

5
Låt jäsa under bakduk, ca 50 minuter. Tryck ner russin som garnering mitt i längdernas snurror samt i mitten av stjärnan. Pensla brödet med kaffe.

6
Grädda i nedre delen av ugnen, cirka 35 minuter. Knacka på brödens undersida för att känna att de är genomgräddade och torra. Linda in de varma bröden väl i handdukar. Låt kallna på galler.

Scroll to Top