Du behöver
- 25 g jäst
- 1 msk salt
- 1 dl malt av korn eller mörk sirap
- 33 cl porter eller mörkt julöl
- 2 dl kallt vatten
- 2 dl rapsolja
- 2 tsk apelsinskal rivet
- 1 msk fänkålsfrön stötta
- 0.5 tsk nejlika mald
- 1 tsk ingefära mald
- 1 l rågsikt
- 5 dl vetemjöl 4-6 dl
- 2 dl russin
Garnera med:
russin
kaffe kallt
Ugn: 200°
2 bröd
Gör så här
1
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt salt, malt och porter och låt stå 5 minuter. Arbeta in vatten, olja, apelsinskal, kryddor och rågsikt. Arbeta sist in vetemjöl och russin arbeta till en deg.
2
Smörj en stor bunke invändigt med rapsolja och lägg i degen. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i kylen ca 12 timmar.
3
Vicka upp och knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i två bitar och forma bitarna till runda bröd, men ta först undan lite deg för garnering, ca 150 g per bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
4
Dela varje garneringsbit i sex delar. Forma fem av dem till längder och rulla in ändarna åt varsitt håll så att längderna blir S-formade, som lussekatter. Tryck försiktigt fast dem runt om på bröden. Kavla ut den sista biten och ta ut en stjärna med pepparkaksmått. Tryck fast stjärnan i mitten.
5
Låt jäsa under bakduk, ca 50 minuter. Tryck ner russin som garnering mitt i längdernas snurror samt i mitten av stjärnan. Pensla brödet med kaffe.
6
Grädda i nedre delen av ugnen, cirka 35 minuter. Knacka på brödens undersida för att känna att de är genomgräddade och torra. Linda in de varma bröden väl i handdukar. Låt kallna på galler.