RECEPT FRÅN HJ

Jordgubbstårta med maräng

Dubbelt god med två sorters bottnar – sockerkaka och maräng.

Av . Foto: Anders Norrsell

Tillagningstid: 90 minuter
10 bitar

Du behöver

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 3 dl strösocker
  • 8 st äggulor
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1.5 dl mjölk
  • Maräng

  • 8 st äggvitor
  • 4 dl strösocker
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 krm salt
  • Fyllning och topping

  • 5 dl grädde vispad
  • 2 l jordgubbar skivade
  • florsocker
  • mynta
  • Ugn: 150°

Gör så här

1

Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt en äggula i taget och rör mellan varje.

2

Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det. Tillsätt mjölken. Blanda till en jämn smet.

3

Bred ut smeten i två smorda formar med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.

4

Maräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en blank smet. Tillsätt citronsaft och salt. Vispa i ytterligare 2 minuter.

5

Bred ut marängen på sockerkaksbottnarna.

6

Grädda i ugnens nedre del i 40–45 minuter. Låt svalna.

7

Fyllning och topping: Lägg en av bottnarna på ett fat. Lägg på hälften av grädden och bären.

8

Lägg på nästa botten och toppa med grädde och bär. Sikta över florsocker. Toppa med mynta.


Recept