Du behöver
- 150 g rumsvarmt smör
- 3 dl strösocker
- 8 st äggulor
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk bakpulver
- 1.5 dl mjölk
Maräng
8 st äggvitor
4 dl strösocker
1 msk pressad citronsaft
1 krm salt
Fyllning och topping
5 dl grädde vispad
2 l jordgubbar skivade
florsocker
mynta
Ugn: 150°
Gör så här
Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt en äggula i taget och rör mellan varje.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det. Tillsätt mjölken. Blanda till en jämn smet.
Bred ut smeten i två smorda formar med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Maräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en blank smet. Tillsätt citronsaft och salt. Vispa i ytterligare 2 minuter.
Bred ut marängen på sockerkaksbottnarna.
Grädda i ugnens nedre del i 40–45 minuter. Låt svalna.
Fyllning och topping: Lägg en av bottnarna på ett fat. Lägg på hälften av grädden och bären.
Lägg på nästa botten och toppa med grädde och bär. Sikta över florsocker. Toppa med mynta.