Du behöver
- 15 g karljohanssvamp torkad
- 800 g jordärtskockor
- 1 st gul lök
- 8 dl vatten
- 2 st potatis
- 2 msk kycklingfond
- 2 dl grädde
- 0.5 dl vitt vin
- salt peppar
- färsk timjan
Oststicks:
1 skiva tunnbröd
1 dl västerbottensost riven
flingsalt
Ugn: 225°
Det här behövs till 4 port:
Gör så här
1
Låt svampen ligga i blöt i 2 dl vatten i 30 minuter. Skala och dela jordärtskockorna i bitar.
2
Skala och hacka löken. Koka upp vattnet med svampen utan sitt blötläggningsvatten, rotsaker, lök och fond, och koka i 20 minuter.
3
Skär tunnbrödet i breda strimlor och strö över ost. Grädda tills osten smält och strö på lite flingsalt.
4
Mixa soppan slät. Späd med grädde och vin, och koka upp.
5
Smaka av soppan med salt och peppar, strö över timjan och servera den med oststicksen.