Jordärtskockssoppa

Jordärtskockor är lite svårskalade, men det är det värt!

Du behöver

  • 15 g karljohanssvamp torkad
  • 800 g jordärtskockor
  • 1 st gul lök
  • 8 dl vatten
  • 2 st potatis
  • 2 msk kycklingfond
  • 2 dl grädde
  • 0.5 dl vitt vin
  • salt peppar
  • färsk timjan

Oststicks:

1 skiva tunnbröd
1 dl västerbottensost riven
flingsalt

Ugn: 225°

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Låt svampen ligga i blöt i 2 dl vatten i 30 minuter. Skala och dela jordärtskockorna i bitar.

2
Skala och hacka löken. Koka upp vattnet med svampen utan sitt blötläggningsvatten, rotsaker, lök och fond, och koka i 20 minuter.

3
Skär tunnbrödet i breda strimlor och strö över ost. Grädda tills osten smält och strö på lite flingsalt.

4
Mixa soppan slät. Späd med grädde och vin, och koka upp.

5
Smaka av soppan med salt och peppar, strö över timjan och servera den med oststicksen.

Scroll to Top