Jambalaya

Krämigt och saffransgult ris blandat med härliga godsaker som kycklingfilé, chorizo och räkor. Servera med en grönsallad till.

Du behöver

  • kycklingfilé ca 300 g
  • smör till stekning
  • flingsalt nymald peppar
  • 2 st chorizokorvar ca 200 g
  • 1 st paprika stor röd
  • 1.5 dl svarta oliver
  • 200 g skalade räkor ca 500 g oskalad vikt
  • tabasco
  • 1 kruka färsk oregano

Ris:

2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
2 tärning hönsbuljong
9 dl vatten kokhett
smör
0.5 g saffran
3 dl avorioris
2 dl vin torrt vitt

Gör så här

1
Ris: Hacka lök och vitlök. Lös upp buljongtärningarna i det heta vattnet. Fräs lök och vitlök i en gryta med smör utan att det tar färg. Låt saffran och ris fräsa med en stund.

2
Späd med vin och buljong, lite i taget, under ständig omrörning. Häll på lite vätska i taget och låt riset suga upp vätskan innan mer tillsätts. Koka på detta sätt cirka 20 minuter. Riset ska vara krämigt.

3
Skär varje kycklingfilé i fyra delar. Bryn kycklingbitarna runt om i en stekpanna med smör. Sänk värmen och efterstek kycklingen tills den är genomstekt. Salta och peppra. Håll kycklingen varm.

4
Skär korven i slantar och paprikan i bitar. Stek korv och paprika i en stekpanna med smör.

5
Blanda i kyckling, korv, paprika, oliver och räkor i riset. Låt allt bli ge-nomvarmt. Smaka av med salt och abasco. Blanda i oreganoblad. Späd eventuellt med mer buljong – jambalayan ska vara krämig.

Scroll to Top