Du behöver
- 1 dl ströbröd
- 0.5 dl standardmjölk
- ägg
- 1 dl finriven parmesan
- 500 g kalvfärs
- vitlöksklyftor
- citron
- 2 msk finhackad persilja
- 3 msk finhackad basilika
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 msk smör
- tomatsås
- gul lök
- vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 1.5 krm chiliflakes
- 3 msk tomatpuré
- 0.5 msk flytande honung
- 1 dl rödvin
- förpackningar krossade tomater
Garnering
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
basilika
Serveras med
kokt pasta och riven parmesan
Gör så här
Börja med såsen enligt följande: Skala och fräs lök och vitlök i olivolja i en rymlig kastrull eller stekpanna.
Tillsätt chiliflakes, tomatpuré samt honung, rör om och låt allt fräsa i ca 1 minut. Tillsätt rödvin, krossade tomater och låt såsen puttra i 15 minuter eller under tiden som du gör köttbullarna på svag värme.
Rör samman ströbröd, mjölk och ägg till färsen och låt stå och svälla i ca 5 minuter i en rejäl bunke. Skala och riv vitlöken. Riv osten. Riv citronen och hacka örterna.
Tillsätt samtliga ingredienser i bunken. Forma 16–18 stycken jämnstora bullar.
Hetta upp smöret i en stekpanna och stek färsbullarna i omgångar. Placera därefter samtliga färsbullar i pannan och slå tomatsåsen över. Låt allt puttra i ca 10 minuter.
Garnera med basilika och servera med kokt pasta och parmesanost.