RECEPT FRÅN HJ

Italienska kalvfärsbullar i tomatsås

Färs är både gott och prisvärt och kan smaksättas på många sätt. Här bjuder vi på kalvfärsbullar i tomatsås - gott såväl till vardag som fest!

Foto: Anders Norrsell

Okänd
16 stycken

Du behöver

  • 1 dl ströbröd
  • 0.5 dl standardmjölk
  • ägg
  • 1 dl finriven parmesan
  • 500 g kalvfärs
  • vitlöksklyftor
  • citron
  • 2 msk finhackad persilja
  • 3 msk finhackad basilika
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk smör
  • tomatsås
  • gul lök
  • vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1.5 krm chiliflakes
  • 3 msk tomatpuré
  • 0.5 msk flytande honung
  • 1 dl rödvin
  • förpackningar krossade tomater
  • Garnering

  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • basilika
  • Serveras med

  • kokt pasta och riven parmesan

Gör så här

1

Börja med såsen enligt följande: Skala och fräs lök och vitlök i olivolja i en rymlig kastrull eller stekpanna.

 

2

Tillsätt chiliflakes, tomatpuré samt honung, rör om och låt allt fräsa i ca 1 minut. Tillsätt rödvin, krossade tomater och låt såsen puttra i 15 minuter eller under tiden som du gör köttbullarna på svag värme.

3

Rör samman ströbröd, mjölk och ägg till färsen och låt stå och svälla i ca 5 minuter i en rejäl bunke. Skala och riv vitlöken. Riv osten. Riv citronen och hacka örterna.

4

Tillsätt samtliga ingredienser i bunken. Forma 16–18 stycken jämnstora bullar.

5

Hetta upp smöret i en stekpanna och stek färsbullarna i omgångar. Placera därefter samtliga färsbullar i pannan och slå tomatsåsen över. Låt allt puttra i ca 10 minuter.

6

Garnera med basilika och servera med kokt pasta och parmesanost.

 


Recept