RECEPT FRÅN HJ

Inkokt midsommarlax

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
6 portioner

Du behöver

  • 1,2 kg färsk lax
  • Lag

  • 2 st rödlökar
  • 1 st citron
  • 6 dl vatten
  • 2 dl vitvinsvinäger
  • 15 st vitpepparkorn
  • 1 dl grovhackad dill
  • 2 st lagerblad
  • 1 msk salt
  • Garnera med

  • 1 st skivad citron
  • .5 skivad gurka
  • 2 msk finhackad dill
  • krasse
  • klyftade rädisor
  • kokta sockerärter
  • Servera med

  • kokt färskpotatis garnerad med rödlök från lagen pepparrotsvisp
  • Ugn 200 grader

Gör så här

1

Lag: Skala och klyfta rödlöken. Tvätta och skiva citronen i grova skivor. Lägg samtliga ingredienser i en kastrull. Koka upp lagen och låt koka medan du förbereder laxen.

2

Ta bort alla ben ur laxen. Lägg laxbiten i en form med höga kanter. Sila över lagen och täck fisken med ­folie.

3

Placera formen strax under ugnens mitt och koka i 15–20 minuter eller tills innertemperaturen är 53–55°.

4

Täck över och låt svalna snabbt. Låt stå kallt i minst 2 timmar, gärna över natten.

5

Ta upp laxen ur lagen och lägg upp på ett fat. Garnera med citron, gurka, dill och krasse. Pynta fatet med rädisor och sockerärter. Servera med färskpotatis och pepparrotsvisp.


Recept