Inbakad lax

En riktig paradrätt och det blir faktiskt godare med kycklingfond än fiskfond i såsen. Prova och bli överraskad.

Du behöver

  • 1 st rulle kyld smördeg
  • 700 g laxfilé
  • 1 st ägg

Fyllning:

150 g färsk spenat
1 msk smör
100 g kallrökt lax
1 st äggvita
1 msk grädde
salt peppar

Sås:

2 st schalottenlökar
1 msk smör
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
2 dl vispgrädde
1 msk kycklingfond
1 msk maizena redning
2 msk dill

Servera med:

potatis kokt
ärter

Ugn: 200°

Gör så här

1
Fyllning: Fräs spenaten tills vätskan kokat in i en stekpanna med smör. Finhacka den kallrökta laxen och blanda med spenat, äggvita, grädde, salt och peppar.

2
Rulla ut smördegen och lägg på laxen. Bred spenatröran på laxen.

3
Pensla degkanterna med uppvispat ägg och vik upp degen runt laxen så det blir ett tätt paket. Pensla med ägg. Tillaga i ugnen, ca 35 minuter.

4
Sås: Skala och finhacka löken och fräs utan att den får färg i en stekpanna med smör. Tillsätt vin, grädde och fond, och koka i 10 minuter. Mixa såsen slät och koka upp. Red av och smaka av med salt och peppar. Rör i dill. Servera till laxen med kokt potatis och kokta ärter.

Scroll to Top