Du behöver
- 50 g jäst
- 4 dl kall mjölk
- 1 dl kvarg
- 0.5 dl honung
- 50 g smör
- 2 dl havrekli
- 9 dl Manitoba Cream eller vetemjöl special
- 2 tsk havssalt
- havrekli
Ugn: 200°/175°
15 bitar
Gör så här
1
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med mjölken. Tillsätt kvarg, honung, rumsvarmt smör i klickar, havrekli. Tillsätt Manitoba Cream lite i taget. Arbeta degen smidig, gärna i köksmaskin, ca 10 minuter. Tillsätt saltet på slutet.
2
Lägg degen i en långpanna, ca 25×35 cm, med bakplåtspapper i botten. Platta till degen med mjölad hand och skär degen i 15 rutor med degskrapan. Lägg en fuktig bakduk över degen. Låt stå i kylen över natten.
3
Ta ut långpanna ur kylen och låt den stå i rumstemperatur medan ugnen värms upp till 200°. Pensla degen med vatten och strö över havrekli. Ställ in långpannan i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 175°. Grädda i ca 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Bryt loss brödrutorna vid servering.