Honungsbröd i långpanna

Du behöver 50 g jäst 4 dl kall mjölk 1 dl kvarg 0.5 dl honung 50 g smör 2 dl havrekli 9 dl Manitoba Cream...

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 4 dl kall mjölk
  • 1 dl kvarg
  • 0.5 dl honung
  • 50 g smör
  • 2 dl havrekli
  • 9 dl Manitoba Cream eller vetemjöl special
  • 2 tsk havssalt
  • havrekli

Ugn: 200°/175°

15 bitar

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med mjölken. Tillsätt kvarg, honung, rumsvarmt smör i klickar, havrekli. Tillsätt Manitoba Cream lite i taget. Arbeta degen smidig, gärna i köksmaskin, ca 10 minuter. Tillsätt saltet på slutet.

2
Lägg degen i en långpanna, ca 25×35 cm, med bakplåtspapper i botten. Platta till degen med mjölad hand och skär degen i 15 rutor med degskrapan. Lägg en fuktig bakduk över degen. Låt stå i kylen över natten.

3
Ta ut långpanna ur kylen och låt den stå i rumstemperatur medan ugnen värms upp till 200°. Pensla degen med vatten och strö över havrekli. Ställ in långpannan i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 175°. Grädda i ca 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Bryt loss brödrutorna vid servering.

Scroll to Top