RECEPT FRÅN HJ

Högrevsgryta med rostade rotfrukter

Härlig högrevsgryta som kokat länge på spisen. Njut av den med dillkräm och rostade rotfrukter.

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg högrev
  • 3 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 2 st gula lökar
  • 3 msk smör
  • 1.5 msk olja
  • 3 msk kalvfond
  • 4 st lagerblad
  • 14 st kryddpepparkorn
  • 3 st kryddnejlikor
  • 3 msk vetemjöl
  • ca 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Rostade rotfrukter

  • 4 st morötter
  • 3 st palsternackor
  • 6 st fasta potatisar
  • 2 st små hela vitlökar
  • 10 st hela steklökar ca 250 g
  • 1 st kvist rosmarin Hackad
  • 0.5 dl olivolja
  • Topping

  • 1 st morot
  • 150 g steklök
  • 2 msk smör
  • 3 msk hackad persilja
  • Dillkräm

  • 20 g färsk dill 1 ask
  • 2 dl crème fraîche
  • salt och peppar
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Putsa köttet och skär det i 3 x 3 cm stora bitar. Skala morötterna och palsternackorna och skär dem i bitar. Skala löken och klyfta den i stora bitar.

2

Hetta upp smör och olja i en stekgryta. Bryn köttet runt om i omgångar. Tillsätt morötter, palsternackor, lök, fond, lagerblad, kryddpeppar och kryddnejlikor. Låt fräsa i några minuter.

3

Strö över mjöl och blanda noga. Häll över vattnet så att det precis täcker köttet. Krydda med salt och peppar. Koka upp och rör noga så att inget fastnar i botten. Skumma av. Sjud under lock tills köttet är mjukt, ca 1 ½ timme.

4

Rostade rotfrukter: Skala morötterna och palsternackorna och skär dem i långa, jämnstora bitar. Klyfta potatisen och halvera vitlöken. Skala steklöken.

5

Lägg rotfrukter, vitlök, steklök och rosmarin på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra. Ringla över olja och rör om.

6

Tillaga strax under ugnens mitt i ca 30 minuter. Vänd ett par gånger under tiden.

7

Topping: Skala och skiva moroten. Skala löken. Hetta upp smöret och stek morot och lök på svag värme tills de är mjuka. Tillsätt persilja och blanda.

8

Dillkräm: Hacka dillen och blanda med crème fraichen. Smaka av med salt och peppar.

9

Servering: Tillsätt toppingen till grytan.


Recept