4 portioner
Du behöver
- 1 ½ kg högrev
- 3 morötter
- 2 palsternackor
- 2 gula lökar
- 3 msk smör
- 1 ½ msk olja
- 3 msk kalvfond
- 4 lagerblad
- 14 kryddpepparkorn
- 3 kryddnejlikor
- 3 msk vetemjöl
- ca 1 liter vatten
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Rostade rotfrukter
4 morötter
3 palsternackor
6 fasta potatisar
2 små hela vitlökar
10 hela steklökar, ca 250 g
1 kvist rosmarin Hackad
½ dl olivolja
Topping
1 morot
150 g steklök
2 msk smör
3 msk hackad persilja
Dillkräm
20 g färsk dill 1 ask
2 dl crème fraîche
salt och peppar
Ugn: 225°
Gör så här
Putsa köttet och skär det i 3 x 3 cm stora bitar. Skala morötterna och palsternackorna och skär dem i bitar. Skala löken och klyfta den i stora bitar.
Hetta upp smör och olja i en stekgryta. Bryn köttet runt om i omgångar. Tillsätt morötter, palsternackor, lök, fond, lagerblad, kryddpeppar och kryddnejlikor. Låt fräsa i några minuter.
Strö över mjöl och blanda noga. Häll över vattnet så att det precis täcker köttet. Krydda med salt och peppar. Koka upp och rör noga så att inget fastnar i botten. Skumma av. Sjud under lock tills köttet är mjukt, ca 1 ½ timme.
Rostade rotfrukter: Skala morötterna och palsternackorna och skär dem i långa, jämnstora bitar. Klyfta potatisen och halvera vitlöken. Skala steklöken.
Lägg rotfrukter, vitlök, steklök och rosmarin på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra. Ringla över olja och rör om.
Tillaga strax under ugnens mitt i ca 30 minuter. Vänd ett par gånger under tiden.
Topping: Skala och skiva moroten. Skala löken. Hetta upp smöret och stek morot och lök på svag värme tills de är mjuka. Tillsätt persilja och blanda.
Dillkräm: Hacka dillen och blanda med crème fraichen. Smaka av med salt och peppar.
Servering: Tillsätt toppingen till grytan.