Högrevsgryta med rostade rotfrukter

Härlig högrevsgryta som kokat länge på spisen. Njut av den med dillkräm och rostade rotfrukter.

4 portioner

Du behöver

  • 1 ½ kg högrev
  • 3 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 gula lökar
  • 3 msk smör
  • 1 ½ msk olja
  • 3 msk kalvfond
  • 4 lagerblad
  • 14 kryddpepparkorn
  • 3 kryddnejlikor
  • 3 msk vetemjöl
  • ca 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Rostade rotfrukter

4 morötter
3 palsternackor
6 fasta potatisar
2 små hela vitlökar
10 hela steklökar, ca 250 g
1 kvist rosmarin Hackad
½ dl olivolja

Topping

1 morot
150 g steklök
2 msk smör
3 msk hackad persilja

Dillkräm

20 g färsk dill 1 ask
2 dl crème fraîche
salt och peppar

Ugn: 225°

Gör så här

1

Putsa köttet och skär det i 3 x 3 cm stora bitar. Skala morötterna och palsternackorna och skär dem i bitar. Skala löken och klyfta den i stora bitar.

2

Hetta upp smör och olja i en stekgryta. Bryn köttet runt om i omgångar. Tillsätt morötter, palsternackor, lök, fond, lagerblad, kryddpeppar och kryddnejlikor. Låt fräsa i några minuter.

3

Strö över mjöl och blanda noga. Häll över vattnet så att det precis täcker köttet. Krydda med salt och peppar. Koka upp och rör noga så att inget fastnar i botten. Skumma av. Sjud under lock tills köttet är mjukt, ca 1 ½ timme.

4

Rostade rotfrukter: Skala morötterna och palsternackorna och skär dem i långa, jämnstora bitar. Klyfta potatisen och halvera vitlöken. Skala steklöken.

5

Lägg rotfrukter, vitlök, steklök och rosmarin på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra. Ringla över olja och rör om.

6

Tillaga strax under ugnens mitt i ca 30 minuter. Vänd ett par gånger under tiden.

7

Topping: Skala och skiva moroten. Skala löken. Hetta upp smöret och stek morot och lök på svag värme tills de är mjuka. Tillsätt persilja och blanda.

8

Dillkräm: Hacka dillen och blanda med crème fraichen. Smaka av med salt och peppar.

9

Servering: Tillsätt toppingen till grytan.

Scroll to Top