Herrgårdstårta med citrongrädde

Den här kära klassikern är vi nog många som känner igen och älskar. Inte minst för att det är så praktiskt att baka i långpanna när man blir många. Jag fyller min tårta med frisk citrongrädde och skivade jordgubbar.

Du behöver

Botten:

100 g smör
1.5 dl strösocker
5 st äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Maräng:

5 st äggvitor
2.5 dl strösocker
50 g mandelspån

Fyllning:

3 dl vispgrädde
2 dl lemon curd
5 dl jordgubbar skivade

Ugn: 150°

14 bitar

Gör så här

1
Botten: Vispa rumsvarmt smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Tillsätt mjölken. Avsluta med mjöl som blandats med bakpulver. Vispa till en jämn smet.

2
Marängen: Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret.

3
Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper i botten, 30×40 cm. Bred över marängen och strö på mandelspån.

4
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Lyft kakan ur långpannan och låt svalna. Lossa kakan med en stekspade. Låt kallna på pappret. Förvara bottnen under långpannan.

5
Vid servering: Dela kakan på mitten. Vispa grädden och vänd ner lemon curd. Lägg ihop bottnarna med citrongrädde och skivade jordgubbar emellan.

Scroll to Top