RECEPT FRÅN HJ

Herrgårdstårta med citrongrädde

Den här kära klassikern är vi nog många som känner igen och älskar. Inte minst för att det är så praktiskt att baka i långpanna när man blir många. Jag fyller min tårta med frisk citrongrädde och skivade jordgubbar.

Foto: Ove Lindfors

Okänd
0 portioner

Du behöver

    Botten:

  • 100 g smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 5 st äggulor
  • 4 msk mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Maräng:

  • 5 st äggvitor
  • 2.5 dl strösocker
  • 50 g mandelspån
  • Fyllning:

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl lemon curd
  • 5 dl jordgubbar skivade
  • Ugn: 150°

    14 bitar

Gör så här

1
Botten: Vispa rumsvarmt smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Tillsätt mjölken. Avsluta med mjöl som blandats med bakpulver. Vispa till en jämn smet.
2
Marängen: Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret.
3
Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper i botten, 30x40 cm. Bred över marängen och strö på mandelspån.
4
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Lyft kakan ur långpannan och låt svalna. Lossa kakan med en stekspade. Låt kallna på pappret. Förvara bottnen under långpannan.
5
Vid servering: Dela kakan på mitten. Vispa grädden och vänd ner lemon curd. Lägg ihop bottnarna med citrongrädde och skivade jordgubbar emellan.

Recept