RECEPT FRÅN HJ

Helstekt salviakyckling

Foto: Ove Lindfors

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 1 st kyckling minst 1 1/2 kg
  • 1 st salvia en stor knippa färsk
  • 0.75 dl olivolja
  • flingsalt
  • nymald peppar
  • 2 st citron
  • 500 g potatis
  • 2 st äpplen
  • 2 st rödlökar
  • Ugn: 175º

Gör så här

1
Lossa försiktigt på skinnet och peta in några salviablad. Gnid kycklingen invändigt och utvändigt med hälften av oljan, salt och peppar.
2
Dela en av citronerna i mindre bitar. Lägg dem och rejält med salviakvistar inuti kycklingen. Bind ihop med bindgarn och lägg kycklingen i en stor ugnsfast form.
3
Dela den andra citronen i fyra bitar. Tvätta potatisen och dela mitt itu. Lägg citron och potatis runt kycklingen. Ringla resten av oljan över, salta och peppra.
4
Stek kycklingen mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Ös ett par gånger under tiden. Köttsaften är ofärgad när kycklingen är färdig.
5
Skär äpple och rödlök i klyftor. Lägg runt kycklingen när ca 30 minuter av tiden återstår.

Recept