Helstekt oxfilé med potatiskaka och rödvinssås

Du behöver 1.2 kg oxfilé salt peppar 2 msk färsk timjan 2 msk smör 500 g körsbärstomater Potatiskaka: 700 g potatis 2 st morot 1...

Du behöver

  • 1.2 kg oxfilé
  • salt peppar
  • 2 msk färsk timjan
  • 2 msk smör
  • 500 g körsbärstomater

Potatiskaka:

700 g potatis
2 st morot
1 st palsternacka
1 st gul lök
2 st ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 dl riven ost
salt peppar

Rödvinssås:

2 st schalottenlökar
1 msk tomatpuré
1 msk rörsocker
2 msk smör
3 dl rött vin
3 dl vatten
3 msk kalvfond
1 msk soja
2 tsk sirap mörk
salt peppar
1 msk maizena
majsstärkelse

Ugn: 200°/150°

Gör så här

1
Potatiskaka: Skala och skiva potatis, morötter, palsternacka och lök, och varva allt i en smord ugnsform med löstagbar kant. Salta och peppra mellan varven. Täck formen runt omkring med aluminiumfolie så det inte läcker vid tillagningen. Vispa samman ägg, grädde och mjölk, och häll i formen. Toppa med riven ost. Tillaga i ugnen på 200° tills potatisen är mjuk, ca 1 timme och 15 minuter.

2
Rödvinssås: Skala och hacka löken. Fräs lök, tomatpuré och socker ett par minuter i en kastrull med smör. Späd med vin, vatten och fond, och koka ihop såsen i 10 minuter. Sila såsen och koka upp. Smaka av med soja, sirap, salt och peppar. Red av såsen med majsstärkelse utrörd i lite vatten, och koka ett par minuter.

3
Krydda köttet runt om med salt och peppar. Bind upp det med steksnöre. Bryn köttet runt om i en stekpanna med smör och timjan. Lägg över i en ugnsform tillsammans med tomaterna och stek klart i ugn tills innertemperaturen är 60°, ca 30 minuter. Låt köttet vila i 20 minuter innan det skivas.

4
Skiva upp köttet och skär potatiskakan i snibbar. Servera med sås, och ugnsbakade tomater.

Scroll to Top