Helstekt oxfilé med konjakssås

Rumstemperera köttet innan stekning, så att det blir fint rosa.

Du behöver

  • 900 g oxfilé
  • salt och peppar
  • 2 msk smör eller margarin

Svamptopp:

400 g champinjoner
1 st schalottenlök
1 st vitlöksklyfta
1 msk smör eller margarin
2 msk timjan hackad
2 msk hackad persilja

Konjakssås:

2 st schalottenlökar
1 msk smör eller margarin
2 dl vatten
0.5 dl kalvfond
4 msk konjak
3 dl vispgrädde
2 msk maizena majsstärkelse
1 msk kinesisk soja
salt och peppar
sirap

Servera med:

300 g haricots verts
140 g bacon

Ugn: 150°

Gör så här

1
Putsa köttet och krydda det väl runt om med salt och peppar. Bryn köttet i en stekpanna med smör.

2
Stick in en stektermometer och tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 55° för rött kött, 60° för rosa kött och 65° för lätt rosa kött. Låt köttet vila i 10 minuter innan det skivas.

3
Svamptopp: Ansa och hacka svampen. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs svamp, lök och vitlök i en stekpanna med smör tills vätskan kokat in. Krydda med salt och peppar och rör i örterna. Servera ovanpå köttet.

4
Konjakssås: Skala och hacka löken och fräs den mjuk i en kastrull med smör. Tillsätt vatten, fond och konjak och koka i 10 minuter. Blanda grädde och majsstärkelse och vispa ner i såsen. Koka i 5 minuter. Smaka av med soja, salt, peppar och sirap. Servera till köttet.

5
Koka bönorna i saltat vatten i 4 minuter. Låt rinna av. Stek baconskivorna. Linda en baconskiva runt ett knippe bönor och servera till köttet.

Scroll to Top