Helstekt fläskfilé med örtsås och potatiskaka

Du behöver 600 g fläskfilé eller lammytterfilé salt, svartpeppar 2 tsk persillade 2 msk smör Örtsås: 2 dl grädde 2 dl vatten 2 msk vetemjöl...

Du behöver

  • 600 g fläskfilé eller lammytterfilé
  • salt, svartpeppar
  • 2 tsk persillade
  • 2 msk smör

Örtsås:

2 dl grädde
2 dl vatten
2 msk vetemjöl
2 msk kycklingfond
1 dl örter hackade, t ex körvel, basilika, timjan, persilja
salt och peppar

Potatiskaka:

600 g potatis
50 g smör
salt och peppar
1 dl parmesanost riven

Servera med:

grön sparris

Ugn: 175°/225°

Gör så här

1
Ansa fläskfilén och dela den på mitten. Salta och krydda med peppar och persillade. Bryn filéerna runt om i en stekpanna med smör. Lägg över i en ugnsfast form och stek klart mitt i ugnen på 175° i ca 25 minuter. Låt filén vila 10 minuter innan den skärs upp i 1/2 cm tjocka skivor.

2
Örtsås: Blanda grädde, vatten, mjöl och fond i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sjuda i 3 minuter. Tillsätt örter och smaka av med salt och peppar.

3
Potatiskaka: Skala och riv potatisen grovt i matberedaren. Blanda potatisen med smält smör och rör om. Salta och peppra och rör om. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en rund bakform med löstagbar kant och klipp bort överflödigt papper.

4
Lägg potatisen i botten på formen och platta till med handen. Grädda mitt i ugnen på 225° i ca 20 minuter. Strö över osten tillaga i ugnen i 10 minuter till.

5
Lossa kanten på formen och skär kakan i tårtbitar vid servering. Ser-vera filén med sås, potatiskaka och lättkokt grön sparris.

Scroll to Top