RECEPT FRÅN HJ

Helstekt fläskfilé med örtsås och potatiskaka

Foto: Thomas Carlén

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 600 g fläskfilé eller lammytterfilé
  • salt, svartpeppar
  • 2 tsk persillade
  • 2 msk smör
  • Örtsås:

  • 2 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 dl örter hackade, t ex körvel, basilika, timjan, persilja
  • salt och peppar
  • Potatiskaka:

  • 600 g potatis
  • 50 g smör
  • salt och peppar
  • 1 dl parmesanost riven
  • Servera med:

  • grön sparris
  • Ugn: 175°/225°

Gör så här

1
Ansa fläskfilén och dela den på mitten. Salta och krydda med peppar och persillade. Bryn filéerna runt om i en stekpanna med smör. Lägg över i en ugnsfast form och stek klart mitt i ugnen på 175° i ca 25 minuter. Låt filén vila 10 minuter innan den skärs upp i 1/2 cm tjocka skivor.
2
Örtsås: Blanda grädde, vatten, mjöl och fond i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sjuda i 3 minuter. Tillsätt örter och smaka av med salt och peppar.
3
Potatiskaka: Skala och riv potatisen grovt i matberedaren. Blanda potatisen med smält smör och rör om. Salta och peppra och rör om. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en rund bakform med löstagbar kant och klipp bort överflödigt papper.
4
Lägg potatisen i botten på formen och platta till med handen. Grädda mitt i ugnen på 225° i ca 20 minuter. Strö över osten tillaga i ugnen i 10 minuter till.
5
Lossa kanten på formen och skär kakan i tårtbitar vid servering. Ser-vera filén med sås, potatiskaka och lättkokt grön sparris.

Recept