Du behöver
- 1.5 kg gädda hel färsk, urtagen
- 1 st pepparrot tub riven
- 1 st dill (kan uteslutas)
- 1 tsk salt
- 50 g smör
- vatten
- 3 dl kaffegrädde
- champinjoner Färska
- sallad
- potatis
Det här behövs till 4 port:
Gör så här
1
Låt huvudet på fisken sitta kvar och fjälla av noga med en kniv. Gnid in insidan av fisken med ca hälften av pepparoten och utsidan med saltet.
2
Skiva smöret i en stor ugnsform och lägg fisken ovanpå. Smula resten av pepparoten i formen och lägg några dillkvistar runt om fisken. Slå på en bottenskyla vatten. Sätt in i ugn, 225 grader, i ca 30 minuter. Kolla vattnet i formen efter halva tiden, det får inte steka bort helt, slå då på mer.
3
När fisken är nästan klar, slås spadet från ungsformen av i en kastrull och kokas samman med grädden, smaka av med salt. Lägg upp fisken, utan huvud, på ett fat och ta försiktigt bort skinnet på ovansidan. Garnera ev med några dillkvistar.
4
Serveras med pressad kokt potatis, färsk sallad och färska skivade champinjoner. Det sammankokta spadet och grädden fungerar som sås.