Hel pepparotsgädda i ugn (av Eva i Malmö)

När mina barn var små älskade de denna rätt. Jag varierade med torsk ibland, men de tyckte det var godare med gädda. Det går säkert att använda annan hel fisk också.

Du behöver

  • 1.5 kg gädda hel färsk, urtagen
  • 1 st pepparrot tub riven
  • 1 st dill (kan uteslutas)
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör
  • vatten
  • 3 dl kaffegrädde
  • champinjoner Färska
  • sallad
  • potatis

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Låt huvudet på fisken sitta kvar och fjälla av noga med en kniv. Gnid in insidan av fisken med ca hälften av pepparoten och utsidan med saltet.

2
Skiva smöret i en stor ugnsform och lägg fisken ovanpå. Smula resten av pepparoten i formen och lägg några dillkvistar runt om fisken. Slå på en bottenskyla vatten. Sätt in i ugn, 225 grader, i ca 30 minuter. Kolla vattnet i formen efter halva tiden, det får inte steka bort helt, slå då på mer.

3
När fisken är nästan klar, slås spadet från ungsformen av i en kastrull och kokas samman med grädden, smaka av med salt. Lägg upp fisken, utan huvud, på ett fat och ta försiktigt bort skinnet på ovansidan. Garnera ev med några dillkvistar.

4
Serveras med pressad kokt potatis, färsk sallad och färska skivade champinjoner. Det sammankokta spadet och grädden fungerar som sås.

Scroll to Top