Du behöver
- 600 g laxsida med skinn
- 3 msk strösocker
- 1.5 msk salt
- 2 dl havtorn
Ättiksmajonnäs
äggulor
0.5 msk strösocker
1 tsk svensk senap
2 dl neutral olja
salt
1 tsk finrivet apelsinskal
Gör så här
Blanda socker och salt. Gnid in laxen med blandningen och lägg i en form. Täck laxen med tinade havtorn. Tryck till lite så att bären spricker och täck formen ordentligt med plast.
Låt stå i kylen cirka två dygn. Vänd runt laxen någon gång per dag. Torka bort rester av marinaden vid servering och skär laxen i tunna sneda skivor.
Vispa äggulor med socker, ättika och senap. Häll i oljan i en tunn stråle under konstant vispning tills det blir en tjock majonnäs. Smaka av med salt och eventuellt rivet apelsinskal. Servera såsen till laxen.