Havtornsgravad lax med ättiksmajonnäs

Du behöver 600 g laxsida med skinn 3 msk strösocker 1.5 msk salt 2 dl havtorn Ättiksmajonnäs äggulor 0.5 msk strösocker 1 tsk svensk senap...

Du behöver

  • 600 g laxsida med skinn
  • 3 msk strösocker
  • 1.5 msk salt
  • 2 dl havtorn

Ättiksmajonnäs

äggulor
0.5 msk strösocker
1 tsk svensk senap
2 dl neutral olja
salt
1 tsk finrivet apelsinskal

Gör så här

1

Blanda socker och salt. Gnid in laxen med blandningen och lägg i en form. Täck laxen med tinade havtorn. Tryck till lite så att bären spricker och täck formen ordentligt med plast.

2

Låt stå i kylen cirka två dygn. Vänd runt laxen någon gång per dag. Torka bort rester av marinaden vid servering och skär laxen i tunna sneda skivor.

3

Vispa äggulor med socker, ättika och senap. Häll i oljan i en tunn stråle under konstant vispning tills det blir en tjock majonnäs. Smaka av med salt och eventuellt rivet apelsinskal. Servera såsen till laxen.

Scroll to Top