Havrebaguetter med linfrö

Långjästa, lite grövre baguetter, som är enkla att baka. Degen behöver inte ens knådas, bara vridas till och läggas på plåt.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk flytande honung
  • 6 dl vatten
  • 2.5 dl fiberhavregryn
  • 1 dl linfrö krossat
  • 2 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 7 dl dinkelmjöl siktat

Ugn: 250°/150º

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke och blanda i salt och honung. Värm vattnet till 37º och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt havregryn, linfrön och mjöl, och arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Låt jäsa ca 2 timmar under duk.

2
Häll ut degen på mjölat bord, men knåda den inte. Skär degen i 4 delar. Forma och dra ut degbitarna till långa smala baguetter.

3
Lyft över bröden på en plåt med bakplåtspapper. Vrid baguetterna som en spiral och pudra över lite mjöl. Nu behöver degen inte jäsa mer.

4
Grädda mitt i ugnen på 250º, ca 15 minuter. Sänk värmen till 150º och grädda ytterligare ca 10 minuter. Låt kallna på galler utan duk.

Scroll to Top