Du behöver
- 50 g jäst
- 150 g smör
- 1.5 dl vispgrädde
- 3.5 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 1.5 tsk kardemumma malen
- 14 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör
300 g mandelmassa riven
1 msk lakritspulver
1 dl hallonsylt
Pensling:
ägg
pärlsocker
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt grädde och mjölk och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt degen jäsa övertäckt i 30–40 minuter.
2
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut varje bit till en ca 1 1/2 cm tjock rektangel.
3
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, riven mandelmassa och lakritspulver och bred på degplattorna. Bred på hallonsylt. Rulla ihop från långsidan och skär i 2 cm tjocka skivor.
4
Lägg bullarna i bullformar och låt jäsa övertäckta, 45 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 8–10 minuter.