RECEPT FRÅN HJ

Guldsnittar med saffran och morot

Foto: Thomas Carlén

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 200 g smör
  • 0.5 g saffran 1 kuvert
  • 2 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1.5 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 st morot
  • Glasyr:

  • 100 g vit choklad
  • 2 dl grädde 40 %
  • 0.5 dl florsocker
  • 75 g smör
  • 1 st lime rivet skal
  • Dekorera med:

  • socker Dr Oetker
  • Ugn: 175°

    Det här behövs till 40 bitar:

Gör så här

1
Smörj och bröa en liten långpanna som är ca 23x30 cm. Smält smöret och låt det svalna. Gnugga saffranet i kuvert med den kupiga sidan av en matsked, så att det smular sig. Klipp upp kuvertet.
2
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt smör, saffran, och mjölk. Blanda mjölet med bakpulver och finriven morot och rör ner i smeten.
3
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, i ca 25 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat smörpapper, när den svalnat något.
4
Glasyr: Hacka chokladen och smält i en bunke i hett vattenbad. Blanda chokladen med 1/2 dl av grädden till en slät smet och vispa ner i resten av grädden. Tillsätt florsocker, mjukt smör och limeskal och vispa fluffigt. Låt stå i kylen.
5
Bred glasyren över den avsvalnade kakan och strö över guldströssel. Skär kakan i ca 20 rutor och dela dem på diagonalen till trekanter. Strö över strössel.

Recept