RECEPT FRÅN HJ

Grytbröd med råg och öl

Mustigt och gott blir grytbrödet som innehåller både mörkt öl och rågmjöl.

Av . Foto: Betina Hastoft

Okänd
1 styck

Du behöver

  • 10 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 3 dl mörkt öl t ex porter
  • 3 tsk salt
  • 2 msk brödsirap
  • 3.75 dl rågmjöl
  • 8 dl vetemjöl special
  • 2 msk neutral olja till bunken
  • Ugn: 250°

Gör så här

1

Rör ut jästen i lillfingervarmt vatten. Tillsätt övriga ingredienser.

2

Arbeta samman degen, gärna i en matberedare med degkrokar, tills den släpper skålens kanter.

3

Smöj en degbunke med olja. Häll i degen och vänd runt den i oljan. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i 3–4 timmar.

4

Sätt in en ugnsfast gryta i mitten av ugnen. Värm upp ugnen till 250°.

5

Stjälp upp degen i en klump mitt på ett bakplåtspapper. Sätt ner deg och bakplåtspapper i grytan. Var försiktig så att du inte bränner dig!

6

Lägg ett lock på grytan och grädda brödet i 30 minuter.

7

Ta försiktigt av locket och sänk värmen till 230°. Grädda brödet i ytterligare 15 minuter.


Recept