Grytbröd med råg och öl
Mustigt och gott blir grytbrödet som innehåller både mörkt öl och rågmjöl.
Av Bente Nissen Lundsgaard. Foto: Betina Hastoft
Du behöver
- 10 g jäst
- 2 dl vatten
- 3 dl mörkt öl t ex porter
- 3 tsk salt
- 2 msk brödsirap
- 3.75 dl rågmjöl
- 8 dl vetemjöl special
- 2 msk neutral olja till bunken
Ugn: 250°
Gör så här
Rör ut jästen i lillfingervarmt vatten. Tillsätt övriga ingredienser.
Arbeta samman degen, gärna i en matberedare med degkrokar, tills den släpper skålens kanter.
Smöj en degbunke med olja. Häll i degen och vänd runt den i oljan. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i 3–4 timmar.
Sätt in en ugnsfast gryta i mitten av ugnen. Värm upp ugnen till 250°.
Stjälp upp degen i en klump mitt på ett bakplåtspapper. Sätt ner deg och bakplåtspapper i grytan. Var försiktig så att du inte bränner dig!
Lägg ett lock på grytan och grädda brödet i 30 minuter.
Ta försiktigt av locket och sänk värmen till 230°. Grädda brödet i ytterligare 15 minuter.