Grönsallad med avokado och picklade jordgubbar
Av Cecilia Vikbladh. Foto: Carin Pålsson
Du behöver
- blandad grönsallad
- silverlök
- morötter
- avokado
- slanggurkor
- 1 dl russin
- 1 dl pinjenötter
- 1 dl mynta
- libbsticka
- 2 dl olivolja,
- 2 msk flytande honung
- 1 tsk blåa vallmofrön
- flaksalt och nymald svartpeppar
- 300 g gröna jordgubbar
- 2.5 dl socker
- 2.5 dl vatten
- 2 dl vitvinsvinäger
- myntablad
- spansk peppar
- stor röd paprika
- 75 g skalade mandlar
- 75 g hasselnötter
- 2 msk olivolja
- 1.5 dl olivolja
- 1 skiva torrt bröd
- stora klyftor vitlök
- 200 g burktomater
- 1 msk paprikapulver
- 3 msk rödvinsättika
- salt
- färskmald svartpeppar
Enkel dressing
Picklade jordgubbar
Salsa Romesco
Gör så här
Blanda salladen. Rör samman dressingen och häll den över salladen.
Koka upp socker, vatten och vinäger. Sjud tills sockret lösts upp. Låt lagen bli helt kall. Snoppa jordgubbarna. Lägg dem i rengjorda glasburkar. Lägg i lite mynta i varje burk. Låt stå kallt i 12 timmar.
Rosta paprikan på hög värme eller grill i ugnen. Dra bort skinnet. Rosta mandlar och hasselnötter, ca 5 minuter, smula ner chilin i nötblandningen.
Värm upp 2 msk olivolja i en panna. Rosta brödet tills det är gyllene.
Blanda samman chili, nötblandning, paprika, cayennepeppar, vinäger och kör i mixer. Häll i lite olivolja i taget tills det blir en bra ”pestokonsistens”.. Smaka av med salt och peppar. Håller väl övertäckt i en månad i kylen.