Grönkålspaj med dadlar och nötter

Med lagrad cheddar och grönkål blir det här en härlig vinterpaj som pas-sar såväl på glöggbjudningen som på julbordet.

Du behöver

Pajdeg:

3 dl dinkelmjöl
2 krm salt
150 g smör
1 msk vatten

Fyllning:

200 g grönkål färsk
1 st gul lök
smör till stekning
9 st dadlar
2 dl cheddarost riven
1.5 dl nötter blandade och mandel

Äggstanning:

3 st ägg
250 g kesella
1 dl grädde
1 tsk salt
1 krm peppar

Ugn: 200°

6 bitar

Gör så här

1
Pajdeg: Arbeta ihop siktat mjöl, salt och kallt smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet (kallt) och arbeta ihop till en deg. Låt vila i en plastpåse i kylen i ca 1 timme. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som är 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt formen stå i kylen i minst 30 minuter. Förgrädda mitt i ugnen i 10 minuter.

2
Fyllning: Strimla grönkålen. Skala och hacka löken. Fräs grönkål och lök i en stekpanna med smör, tills all vätska kokat bort. Dela dadlarna och ta ur kärnorna. Fördela grönkål, ost, dadlar och nötter i pajskalet.

3
Äggstanning: Vispa ihop ägg, kesella, grädde, salt och peppar och häll i pajskalet. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.

Scroll to Top