RECEPT FRÅN HJ

Grön julpaj med saffranssmak

Det spröda pajskalet är fyllt med grönsaker och saffranskryddad ägg- och ostcréme.

Foto: Fredrik Birkler

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 100 g smör eller margarin
  • 2.5 msk kallt vatten
  • Fyllning:

  • 3 st morötter
  • 1 st purjolök
  • 0.5 dl vatten
  • 1 tsk mejram
  • salt
  • 3 st kokta kalla potatisar
  • 250 g keso
  • 3 st ägg
  • 0.5 krm saffran
  • salt peppar
  • 2 st tomater
  • 50 g pinjenötter
  • Garnering:

  • rosmarin
  • Ugn: 200°

    Det här behövs som ensamrätt till ca 6 port:

Gör så här

1
Blanda samman mjöl och salt. Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop pajdegen. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.
2
Klä en pajform med degen. Nagga den i botten och sätt aluminiumfolie runt kanten. Låt pajformen vila kallt ca 15 minuter.
3
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta bort folien.
4
Skala morötterna och skiva dem. Ansa och skiva purjon. Fräs grönsakerna i lite matfett några minuter utan att de får färg. Tillsätt vatten, salt och mejram. Låt allt sjuda under lock ca 10 minuter. Häll bort vätskan och låt grönsakerna svalna.
5
Passera keson och vispa samman den med ägg, saffran, salt och peppar. Skiva tomaterna.
6
Skiva potatisarna och bottna det förgräddade pajskalet med dem. Fördela grönsakerna ovanpå. Häll över äggsmeten. Lägg tomatskivorna ovanpå och strö till sist över pinjenötterna.
7
Grädda mitt i ugnen ca 40-45 minuter eller tills allt har fin färg och äggstanningen har stelnat. Garnera eventuellt med lite färsk rosmarin.

Kommentar:
Tycker du inte om saffran, så uteslut det från pajen. Den är jättegod utan saffran också.

Recept