RECEPT FRÅN HJ

Grillad lax med ramslökshollandaise

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 700 g laxfilé med skinn
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk citronsaft
  • salt
  • peppar
  • Hollandaise:

  • 150 g smör
  • 2 msk vatten
  • 3 st äggulor
  • 2 tsk citronsaft
  • 10 st ramslöksblad
  • peppar
  • Sparris:

  • 300 g grön sparris
  • 1 msk olivolja
  • Servera med:

  • potatis kokt
  • rädisor
  • Ugn 225°

Gör så här

1

Såsen: Smält smöret på medelvärme och ställ åt sidan. Vispa ihop äggulor och vatten i en skål och ställ den i vattenbad. Vispa tills krämen tjocknar. 

2

Ta skålen av vattenbadet och vispa i smöret i en tunn stråle. Bottensatsen ska inte komma med. Smaksätt såsen med citronsaft, finhackad ramslök och peppar.

3

Bryt av nedersta biten på sparrisen. Lägg den på plåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Krydda med salt och peppar och baka i ugn i 15 minuter.

4

Krydda laxen med honung, citronsaft, salt och peppar. Grilla den med skinnsidan ner i knappt 10 minuter tills köttet är klart. Peta försiktigt med en gaffel.

5

Servera laxen med hollandaisesås, kokt potatis, rädisor och rostad sparris.


Recept