Du behöver
- 2.5 dl vetemjöl
- 100 g smör eller margarin
- vatten ca 2 msk kallt
- 250 g spenatblad djupfrysta
- 1 st vitlöksklyfta
- 175 g fetaost
- oliver ca 15 svarta
- 3 st ägg
- 2 dl crème fraîche
- 1 dl mjölk
- 1 tsk oregano
- salt och peppar
Ugn: 200°
1 tsk socker
Servera med:
pasta t ex tagliatelle
sallad se recept
Ugn: 175°
2 msk smör
olja
äggringar eller utstickare
Servera med:
brytbönor kokta
Ugn: 175°
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Smula matfettet till en jämn grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop det till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.
2
Tryck ut degen i en pajform. Nagga degen i botten. Sätt en aluminiumremsa runtom kanten.. Låt degen vila kallt ca 15 minuter.
3
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter. Ta bort aluminiumremsan.
4
Tina spenaten och krama ur vätskan. Fräs den lätt i lite matfett tillsammans med pressad vitlök.
5
Fördela spenaten i det förgräddade pajskalet. Smula osten och strö över den och oliverna.
6
Vispa samman ägg, creme fraiche, mjölk, oregano, salt och peppar. Häll äggstanningen över pajskalet.
7
Grädda mitt i ugnen ca 35-40 minuter eller tills äggstanningen har stelnat och pajen har fin färg.
8
Varva tomatsås, bechamelsås och cannellonirör i en smord eldfast form. Avsluta med bechamelsås. Strö över riven parmesanost.
9
Täck med aluminiumfolie och grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter. Ta bort folien och grädda i ytterligare ca 5-10 minuter.