Grekisk spenatpaj

Laga den här fantastiskt goda grekiska spenatpajen när du vill äta vegetariskt en dag.

Du behöver

  • 2.5 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • vatten ca 2 msk kallt
  • 250 g spenatblad djupfrysta
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 175 g fetaost
  • oliver ca 15 svarta
  • 3 st ägg
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk oregano
  • salt och peppar

Ugn: 200°

1 tsk socker

Servera med:

pasta t ex tagliatelle
sallad se recept

Ugn: 175°

2 msk smör
olja
äggringar eller utstickare

Servera med:

brytbönor kokta

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Smula matfettet till en jämn grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop det till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.

2
Tryck ut degen i en pajform. Nagga degen i botten. Sätt en aluminiumremsa runtom kanten.. Låt degen vila kallt ca 15 minuter.

3
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter. Ta bort aluminiumremsan.

4
Tina spenaten och krama ur vätskan. Fräs den lätt i lite matfett tillsammans med pressad vitlök.

5
Fördela spenaten i det förgräddade pajskalet. Smula osten och strö över den och oliverna.

6
Vispa samman ägg, creme fraiche, mjölk, oregano, salt och peppar. Häll äggstanningen över pajskalet.

7
Grädda mitt i ugnen ca 35-40 minuter eller tills äggstanningen har stelnat och pajen har fin färg.

8
Varva tomatsås, bechamelsås och cannellonirör i en smord eldfast form. Avsluta med bechamelsås. Strö över riven parmesanost.

9
Täck med aluminiumfolie och grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter. Ta bort folien och grädda i ytterligare ca 5-10 minuter.

Scroll to Top