RECEPT FRÅN
Gravad lax med hovmästarsås
Foto: Karin Mönefors
Okänd
0 portioner
Du behöver
- 1 kg laxfilé av mittbiten
- 2 st dill knippor
- 4 msk salt
- 3 msk strösocker
- 1 tsk vitpepparkorn grovstötta
- 1 tsk svartpepparkorn grovstötta
- 2 tsk stött rosépeppar
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk senap
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 msk strösocker
- 1.25 dl solrosolja
- 1.5 krm salt
- 0.5 krm nymald vitpeppar
- 0.5 dl hackad dill
Hovmästarsås:
Det här behövs till 8 port:
Gör så här
1
Ta bort alla ben från fisken. Plocka dillen från stjälkarna och finhacka den. Blanda salt, socker, vit- och svartpeppar, rosépeppar och dill och gnid in fisken med detta. Lägg fisken i en fryspåse och förslut väl. Lägg fisken i en form och grava den två dygn i kylen. Vänd fisken ett par gånger per dygn.
2
Häll bort lagen. Skär fisken i tunna skivor med en laxkniv och lägg upp på fat.
3
Hovmästarsås: Blanda senap, vinäger och socker i en skål. Droppa ner oljan under kraftig vispning, gärna med elvisp. Salt och peppra och rör ner dillen.
Kommentar:
Fisk som ska gravas bör frysas i 3–7 dygn innan den tillagas.
Fisk som ska gravas bör frysas i 3–7 dygn innan den tillagas.