RECEPT FRÅN HJ

Gratinerad svamprulltårta

Rulltårtan kan förberedas och gratineras när gästerna kommer.

Av . Foto: Thomas Carlén

Okänd
6 portioner

Du behöver

    Botten:

  • 2.5 dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 3 st äggulor
  • 3 st äggvitor
  • Fyllning:

  • 1 l kantareller eller 3 dl förvällda
  • 2 st schalottenlökar
  • 3 msk smör
  • 2 dl krossade tomater
  • 2 msk grädde
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm timjan
  • Gratinera med:

  • 1 msk smält smör
  • 2 dl grevéost riven
  • 0.5 dl solroskärnor
  • Servera med:

  • sallad
  • Ugn: 225°

Gör så här

1
Botten: Vispa vetemjöl, hälften av mjölken och salt till en slät smet i en bunke. Tillsätt resten av mjölken och äggulorna. Vispa äggvitorna till hårt skum i en annan bunke och vänd ner dem i smeten.
2
Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, 15–20 minuter, tills ytan är vackert gräddad. Stjälp upp på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort det övre papperet.
3
Fyllning: Ansa och finhacka svampen. Skala och hacka löken. Fräs svamp och lök i en stekpanna med smör tills nästan all vätska kokat in. Tillsätt tomater och grädde. Smaka av med salt, svartpeppar och timjan.
4
Gratinering: Bred fyllningen på bottnen och rulla ihop som en rulltårta. Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med smält smör. Strö över ost och solroskärnor. Gratinera mitt i ugnen, ca 10 minuter. Skär upp i bitar. Servera med sallad.

Recept