Gratinerad löksoppa med surdegsbröd

Löksoppan är både matig och mättande. Välj en god, lagrad och smältbar ost för bästa resultat.

4 portioner

Du behöver

  • 3 vitlöksklyftor
  • 6 gula lökar
  • 1 purjolök
  • 3 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 ½ dl vitt vin
  • 1 l vatten
  • 3 msk grönsaksfond
  • 1 msk finhackad persilja
  • 1 msk finhackad timjan
  • 1 lagerblad
  • 4 skivor surdegsbröd
  • 2 ½ dl riven lagrad ost t.ex. gruyère

Garnera med

hackad persilja

Ugn: 225° grill

Gör så här

1

Finhacka vitlök och skiva lök och purjolök tunt.

2

Hetta upp matfett och olja i en kastrull eller traktörpanna. Bryn lök och purjolök lätt gyllene. Tillsätt vitlök.

3

Strö över mjöl och bryn allt i ca 2 minuter. Tillsätt vin, vatten, fond, hackad persilja och timjan samt lagerblad. Rör så att mjölet löser upp sig.

4

Koka i ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll soppan i 4 ugnsfasta portionsskålar.

5

Sätt skålarna på en ugnsplåt, lägg brödskivorna på soppan och strö den rivna osten över.

6

Gratinera strax ­under ugnens mitt i ca 5 minuter tills osten smält. Strö över persilja och servera.

Scroll to Top