RECEPT FRÅN
Gratinerad löksoppa med surdegsbröd
Av Bitte E:son Forsberg. Foto: Anders Norrsell
Okänd
4 portioner
Du behöver
- 3 st vitlöksklyftor
- 6 st gul lök
- 1 st purjolök
- 3 msk smör
- 2 msk olivolja
- 1 msk vetemjöl
- 2.5 dl vitt vin
- 1 l vatten
- 3 msk grönsaksfond
- 1 msk finhackad persilja
- 1 msk finhackad timjan
- 1 st lagerblad
- 4 skiva surdegsbröd
- 2.5 dl riven lagrad ost t.ex. gruyère
- hackad persilja
Garnera med
Ugn: 225° grill
Gör så här
1
Finhacka vitlök och skiva lök och purjolök tunt.
2
Hetta upp matfett och olja i en kastrull eller traktörpanna. Bryn lök och purjolök lätt gyllene. Tillsätt vitlök.
3
Strö över mjöl och bryn allt i ca 2 minuter. Tillsätt vin, vatten, fond, hackad persilja och timjan samt lagerblad. Rör så att mjölet löser upp sig.
4
Koka i ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll soppan i 4 ugnsfasta portionsskålar.
5
Sätt skålarna på en ugnsplåt, lägg brödskivorna på soppan och strö den rivna osten över.
6
Gratinera strax under ugnens mitt i ca 5 minuter tills osten smält. Strö över persilja och servera.