Gratinerad löksoppa

Du behöver 2 st gula lökar 1 tsk olja 1 st lagerblad 0.5 tsk torkad timjan 1 krm svartpeppar nymald 5 dl vatten 1 dl...

Du behöver

  • 2 st gula lökar
  • 1 tsk olja
  • 1 st lagerblad
  • 0.5 tsk torkad timjan
  • 1 krm svartpeppar nymald
  • 5 dl vatten
  • 1 dl vin eller 1 msk pressad citronsaft
  • 1 st hönsbuljongtärning

Gratinering:

2 skiva vitt bröd
0.5 st vitlöksklyfta
0.5 dl parmesanost riven lagrad

Garnera med:

färsk timjan

Ugn: 250º, grill

Gör så här

1
Skiva löken och fräs den sakta, tills den är mjuk, i en gryta med olja.

2
Tillsätt lagerblad, timjan och svartpeppar. Häll på vatten, vin och smulad buljongtärning. Smaka av om det behövs mer salt. Låt soppan småkoka 15 minuter. Häll upp soppan i två ugnsfasta portionsskålar.

3
Rosta brödskivorna och gnid in dem med den skalade vitlöksklyftan. Skär brödskivorna i tärningar och lägg dem på soppan. Strö över osten.

4
Gratinera soppan under ugnens grillelement några minuter tills osten smält och fått fin färg. Garnera med timjan och servera direkt.

Scroll to Top