RECEPT FRÅN
Gratinerad kycklingfilé
Perfekt bjudmat, där allt kan förberedas och sedan gratineras strax innan det ska serveras.
Foto: Fredrik Birkler
Okänd
0 portioner
Du behöver
- 4 st kycklingfilé
- salt och peppar
- 6 skiva bacon
- 0.25 st purjolök
- 200 g kantareller
- 1 st päron
- 2.5 dl sky + kycklingbuljong
- 2 msk vetemjöl
- 1 dl grädde
- 1 msk portvin
- 75 g gorgonzola
- 2 tsk soja
- salt och peppar
- 1 kg potatis mjölig
- vatten salt
- 1.5 dl mjölk
- 2 st äggulor
- 2 msk smör eller margarin
- hackad persilja
Gratängsås:
Potatismos:
Garnering:
Ugn: 200-250°
Det här behövs till ca 4 port:
Gör så här
1
Skölj och torka av kycklingfiléerna. Gnid in dem lätt med salt och peppar. Vira baconskivor runtom dem.
2
Stek kycklingen gyllene runtom. Lägg över dem i en eldfast form och stek dem klara mitt i 200° varm ugn ca 15-20 minuter.
3
Ansa svampen och dela den eventuellt. Ansa purjolöken och strimla den. Skala och kärna ur päronet. Tärna det. Fräs svamp, purjolök och päron i lite matfett en stund.
4
Häll skyn som har bildats från kycklingen i en kastrull tillsammans med kycklingbuljong så att det blir 2 1/2 dl. Låt det koka upp. Rör ut mjölet i grädden och vispa ner det i såsen. Låt såsen puttra samman några minuter under fortsatt omrörning.
5
Rör ner osten i såsen och låt den smälta. Smaka av med portvin, salt, peppar och soja.
6
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och mosa potatisen. Späd med mjölk. Tillsätt matfettet och rör moset luftigt och slätt. Låt moset svalna lite och rör i de lätt uppvispade äggulorna. Smaka av.
7
Skär kycklingfiléerna i sneda bitar och lägg dem på ett uppläggningsfat. Spritsa moset runtom. Fördela svampröran ovanpå och täck det med gratängsåsen. Hit kan du förbereda.
8
Gratinera mitt i ugnen tills allt har fått lite färg och är genomvarmt. Bjud en sallad till.