Du behöver
- 2 dl vatten
- 3 msk rapsolja
- 1 tsk salt
- 2 msk honung
- 6 dl fiberhavregryn
- 1 dl solroskärnor
- 1 dl linfrön
- 1 dl pumpafrö
- 1 dl kokosflingor
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 msk kardemumma
- 1 msk kanel
- 1 dl torkade tranbär
Ugn: 150°
Gör så här
1
Sätt ugnen på 150°. Blanda vatten, olja, salt och honung i en liten skål och rör tills honung och salt löst sig.
2
Blanda fiberhavregryn, solroskärnor, linfrön, pumpakärnor, kokosflingor, vaniljpulver, kardemumma och kanel i en bunke. Häll honungsvätskan över grynblandningen och rör ihop.
3
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt med höga kanter och fördela blandningen på plåten. Torka i ugnen i 40–45 minuter. Rör om i blandningen 4–5 gånger under rostningen för att få en jämn färg och lagom grynighet.
4
Låt allt svalna helt på plåten och blanda sedan i tranbären.
5
Förvara granolan i burk med tättslutande lock i upp till 6 veckor.
En underbart knaprig variant på müsli som även barnen brukar gilla. Tranbären kan bytas ut mot t ex torkade blåbär eller andra torkade bär och frukter.