Du behöver
- 25 g jäst
- 75 g smör eller margarin
- 2.5 dl mjölk
- 0.5 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- 6.5 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g smör eller margarin
0.75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker med äkta vanilj
1.5 dl blåbär
1 msk strösocker
1 msk majsstärkelse
Pensling:
ägg
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
2
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den. Dela degen i 12 bitar och rulla bitarna till bullar. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa övertäckta i 20 minuter.
3
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, socker och vaniljsocker. Blanda blåbären med socker och majsstärkelse. Gör en fördjupning i varje bulle och klicka i smörfyllning och blåbär.
4
Låt bullarna jäsa i 10 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 8 minuter.