RECEPT FRÅN HJ

Glutenfri och lättsötad morotskaka

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
0 Ingen enhet / tomt

Du behöver

  • 3 st ägg
  • 3 dl farinsocker
  • 1 dl rapsolja
  • 200 g morot finriven
  • 2 tsk fiberhusk
  • 150 g Semper finmix glutenfri mjölmix
  • 60 g valnötter
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2.5 tsk bakpulver
  • Glasyr:

  • 100 g smör
  • 200 g färskost t ex Philadelphiaost
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1.5 msk honung
  • Garnera med:

  • blåbär
  • Ugn: 150°

Gör så här

1

Vispa ägg och farinsocker ljust och poröst. Tillsätt olja, morot och fiberhusk, och rör om. Låt smeten svälla i 5 minuter. Tillsätt finmix, hackade valnötter, vaniljsocker och bakpulver, och blanda till en smet.

2

Lägg bakplåtspapper i en form, 20x30 cm, och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter. Låt kakan kallna.

3

Glasyr: Vispa rumsvarmt smör krämigt. Tillsätt färskost och vaniljsocker, och vispa ihop till en glasyr. Smaka av med honung.

4

Skär kakan i rutor och toppa med glasyr. Garnera med blåbär.


Kommentar:
Tips! Fiberhusk består av malda skal från psylliumfrön. Fiberhusk innehåller hela 85 % fibrer som har en förmåga att svälla i kontakt med vätska och kan binda samman degar med liknande effekt som gluten har.

Recept