RECEPT FRÅN HJ

Fyrstekaka med mandelfyllning

Norsk jättegod kaka.

Foto: Fredrik Birkler

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 4.5 dl vetemjöl
  • 1.25 dl florsocker
  • 200 g smör eller margarin
  • 3 st äggulor
  • Fyllning:

  • 200 g mandel
  • 125 g smör eller margarin rumsvarmt
  • 2 dl socker
  • apelsin rivet skal av 1
  • 2 st stora ägg
  • apelsinskal ev 4 msk finhackat syltat
  • Pensling:

  • ägg uppvispat
  • Ugn: 175°

    Det här behövs:

Gör så här

1
Blanda samman mjölet med florsocker. Tillsätt matfett och äggulor. Arbeta raskt ihop det till en deg. Ta undan ca 1/4 av degen. Klä en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med den stora biten deg.
2
Skålla, skala och mal mandeln. Rör matfett och socker smidigt. Rör ner mandeln och rivet apelsinskal. Arbeta till sist in äggen ett och ett under kraftig omrörning. Tillsätt eventuellt syltat apelsinskal.
3
Häll mandelsmeten i formen och grädda den i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter.
4
Arbeta under tiden in lite mera mjöl i den resterande degen. Kavla ut degen och sporra eller skär ut remsor.
5
Lägg remsorna över kakan i ett rutmönster. Pensla med uppvispat ägg. Ställ tillbaka kakan i nedre delen av ugnen och grädda den i ytterligare ca 30 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr.
6
Låt kakan svalna innan kanten lossas. Sikta eventuellt över lite florsocker strax innan kakan ska serveras.

Recept