Fylligt goda havrekakor

Du behöver 50 g jäst 5 dl vatten 2 dl fiberhavregryn 4 msk helt linfrö 1 st ägg 2 msk rapsolja 1 msk honung 2...

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 dl fiberhavregryn
  • 4 msk helt linfrö
  • 1 st ägg
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 11 dl siktat dinkelmjöl ca

Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet.

2

Tillsätt havregryn, linfrö, ägg, olja, honung, salt och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk cirka 50 minuter.

3

Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela den i 14 bitar och rulla till runda bollar. Kavla ut varje boll till en rund kaka som mäter cirka 13 centimeter i diameter.

4

Ta eventuellt ut ett 4–5 centimeter stort hål i mitten. ”Hålet” kan gräddas som minibullar i cirka 5 minuter.

5

Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar. Nagga dem med en brödnagg eller gaffel. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.

6

Grädda mitt i ugnen cirka 12 minuter. Låt svalna på galler under duk.


Kommentar:
De här bröden påminner om tekakor, men med havregryn i degen blir de fylligare i smaken.

Scroll to Top