Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 2 dl fiberhavregryn
- 4 msk hela linfrön
- 1 st ägg
- 2 msk rapsolja
- 1 msk honung
- 1.1 l siktat dinkelmjöl
- 2 tsk salt
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet.
2
Tillsätt havregryn, linfrön, ägg, olja, honung, mjöl och salt. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under duk ca 50 minuter.
3
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela den i 14 bitar och rulla till runda bollar. Kavla ut varje boll till en rund kaka som mäter ca 13 cm i diameter.
4
Ta eventuellt ut ett 5 cm stort hål i mitten. Grädda dessa som bullar i ca 5 minuter.
5
Lägg kakorna på plåtar klädda med bakplåtspapper. Nagga med gaffel. Jäs under duk ca 30 minuter.
6
Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt svalna på galler under duk.