Du behöver
- 50 g jäst
- 100 g smör
- 3 dl mjölk
- ägg
- 0.75 dl strösocker
- 1 tsk stött kardemumma
- 0.5 tsk salt
- ca 9 dl vetemjöl
Fyllning
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Pensling
ägg
Garnering
smält smör
strösocker
Gör så här
Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölk. Värm till 37°. Rör ut jästen i lite av degspadet och till-sätt resten. Blanda i ägg, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg.
Dela degen i 20 bitar och rulla till bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller i formar. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker.
Gör en stor fördjupning i varje bulle – viktigt att hålet är stort – och lägg i fyllning. Låt bullarna jäsa övertäckta i 45 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i socker vid servering.