Fyllda tomater i olivolja
Enkel och somrig inläggning som är perfekt att ha i kylen och plocka fram vid behov. Tomaterna är goda till grillat, att toppa en sallad med, ta med i picknickkorgen eller servera på en sommarbuffé.
Av Caroline Hofberg. Foto: Ove Lindfors
Du behöver
- 500 g cocktailtomater
- 150 g färskost t ex Philadelphiaost
- 1 st vitlöksklyfta
- 3 msk repade timjanblad
- 0.5 krm chiliflakes
- flingsalt
- örtkvistar t ex rosmarin och timjan
- 2 prt skalade vitlöksklyftor
- 4 st lagerblad
- 10 st svartpepparkorn
- 5 dl olivolja
Gör så här
Skär av toppen på tomaterna och gröp ur dem med en liten kniv. Låt dem rinna av upp och ner på hushållspapper.
Blanda färskost, pressad vitlök, timjan, chiliflakes och salt, och fyll tomaterna.
Varva ostfyllda tomater, örtkvistar, hela vitlöksklyftor, lagerblad och pepparkorn i en väl rengjord glasburk. Häll på oljan, den ska täcka tomaterna.
Förvara tomaterna i kylen, de håller upp till en vecka. Ta fram burken i god tid före servering eftersom olivoljan blir grumlig av kyla.