Fyllda bröd med mozzarella
Av Bitte E:son Forsberg. Foto: Anders Norrsell
Du behöver
- 25 g jäst
- 6 dl vatten
- 0.5 dl olivolja
- 2 msk flytande honung
- 2 tsk salt
- 12.5 dl vetemjöl special
- 2 st mozzarellaostar 125 gram styck, rivna
- 100 g salami
- 2.5 dl riven lagrad ost
- färska basilikablad
Ugn: 250° och 200°
Deg
Fyllning
Gör så här
Deg: Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37°. Häll det över jästen så att den löses upp.
Tillsätt olja, honung, salt samt det mesta av mjölet. Arbeta degen väl, i maskin ca 10 minuter eller för hand ca 15 minuter. Jäs övertäckt på varm och dragfri plats i ca 45 minuter.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela i 2 lika stora bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 35 cm lång.
Fyllning: Strö över mozzarella, salami, ost och basilikablad. Lämna en degkant runt om fyllningen.
Rulla samman från långsidan som en rulltårta. Lägg i bakplåtspappersklädd långpanna med skarven nedåt. Forma till runda bröd.
Jäs övertäckta i ca 30 minuter på varm och dragfri plats. Skär några snedställda skåror i bröden med vass kniv.
Sätt in i den varma ugnen och sänk genast till 200°. Grädda i 30–35 minuter. Passa så att de inte får för mycket färg.